Yangi O‘zbekistonda umumta’lim maktablarida musiqa o‘qitish tizimi va milliy cholg‘ularning o‘rni - Farida Ural-qizi Uralova (Science and Education, 2026)
Mazkur maqolada yangi O‘zbekistonda umumta’lim maktablarida musiqa ta’limi tizimining holati va milliy cholg‘u asboblari - qashqar rubobi va dutorni o‘quv jarayoniga joriy etishning pedagogik asoslari tahlil qilinadi. Tadqiqot muammosi: PQ-112-son qaror (2022) talablarini amalda bajarish uchun qaysi pedagogik model samarali? Metodologiya: 77-umumta’lim maktabida tashkil etilgan «Iqtidor» milliy cholg‘u ansambli (5 o‘quvchi) tajribasida pedagogik kuzatuv, so‘rovnoma va qiyosiy tahlil qo‘llanildi. Natijalar: o‘quvchilarning 94% musiqa darsiga qiziqishi oshdi, 89% o‘z-o‘ziga ishonchi kuchaydi, 96% jamoaviy ko‘nikmalarini rivojlantirdi. Ilmiy tomondan: umumta’lim maktabida milliy cholg‘u ansamblini tashkil etishning 2 bosqichli pedagogik modeli birinchi marta taklif etiladi.