Universitet solfedjio darslarida maqom ijrochiligi orqali pedagogik kompetensiyani rivojlantirishning innovatsion usullari - Firuza Muminovna Nurmatova (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada universitetlarda o‘qitiladigan solfedjio darslari jarayonida maqom ijrochiligi orqali pedagogik kompetensiyani rivojlantirishning zamonaviy va innovatsion usullari tahlil qilinadi. Tadqiqotda milliy musiqa merosi bo‘lgan maqom san’atini ta’lim jarayoniga integratsiya qilish orqali bo‘lajak musiqa o‘qituvchilarining kasbiy va ijodiy salohiyatini oshirish imkoniyatlari yoritilgan. Solfedjio mashg‘ulotlarida maqom namunalaridan foydalanish talabalarning musiqiy eshitish qobiliyati, ritmik tafakkuri, intonatsion aniqligi va ijrochilik mahoratini rivojlantirishga xizmat qilishi ko‘rsatiladi. Shuningdek, innovatsion pedagogik texnologiyalar, interfaol metodlar va raqamli resurslardan foydalanish samaradorligi asoslanadi. Tadqiqot natijalari musiqa ta’limi jarayonini takomillashtirish, o‘quv dasturlarini modernizatsiya qilish va pedagogik kompetensiyani rivojlantirishda muhim ahamiyatga ega. Ushbu yondashuv milliy musiqa madaniyatini asrash va uni zamonaviy ta’lim tizimi bilan uyg‘unlashtirishga xizmat qiladi.