Mahallalarda yoshlar va ayollar bandligini oshirish dasturlarining statistik samaradorligi: O‘zbekistonda 2020-2026 yillar tahlili - Abdulfotix Abdulfaizovich Аysachev; Zilola Shamshidinova (Science and Education, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada O‘zbekistonda 2020-2026 yillar davomida mahallalar kesimida yoshlar va ayollar bandligini oshirishga qaratilgan davlat dasturlarining statistik samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqotda mehnat bozori ko‘rsatkichlari, yoshlar va ayollar bandligi dinamikasi, o‘zini o‘zi band qilish darajasi, hududiy tafovutlar hamda davlat dasturlarining natijadorligi o‘rganilgan. Maqolada O‘zbekiston Respublikasi Milliy statistika qo‘mitasi, Bandlik va kambag‘allikni qisqartirish vazirligi hamda xalqaro tashkilotlar ma’lumotlari asosida statistik tahlillar amalga oshirilgan. Tadqiqot davomida deskriptiv statistika, dinamik qatorlar tahlili, qiyosiy tahlil va strukturaviy baholash usullaridan foydalanildi. Natijalarga ko‘ra, mahalla instituti orqali amalga oshirilayotgan “Yoshlar daftari”, “Ayollar daftari”, subsidiya va imtiyozli kreditlash dasturlari aholi bandligini oshirishda muhim omil bo‘lib xizmat qilgani aniqlandi. Shu bilan birga, ayrim hududlarda norasmiy bandlik ulushining yuqoriligi, malakali mutaxassislar yetishmasligi va iqtisodiy infratuzilma darajasidagi tafovutlar mavjud muammolar sifatida qayd etildi.