Yoshlar orasida oilaviy qadryatlarning shakillanishi - Muhlisa Elyorjon-qizi Mamurjonova; Azizbek Hamidjon-o‘g‘li Qoraboyev (Science and Education, 2026)
Mazkur maqolada yoshlar orasida oilaviy qadriyatlarning shakllanish jarayoni zamonaviy ijtimoiy-iqtisodiy va madaniy o‘zgarishlar kontekstida tahlil etiladi. Tadqiqotda oila institutining jamiyatdagi o‘rni, uning barqarorligini ta’minlovchi asosiy omillar hamda yosh avlod ongida oilaga bo‘lgan munosabatni shakllantirish mexanizmlari yoritilgan. Ayniqsa, globallashuv, raqamli axborot muhitining kengayishi va ijtimoiy tarmoqlarning ta’siri ostida an’anaviy qadriyatlarning transformatsiyaga uchrashi masalalariga alohida e’tibor qaratilgan. Shuningdek, yoshlarning oilaga oid tasavvurlari, nikohga tayyorgarlik darajasi va mas’uliyat hissining shakllanishiga ta’sir etuvchi ijtimoiy institutlar - oila, ta’lim tizimi va ommaviy axborot vositalarining roli tahlil qilinadi. Maqolada sog‘lom oilaviy muhitni shakllantirish, milliy va umuminsoniy qadriyatlar uyg‘unligini ta’minlash hamda yoshlar orasida mustahkam oilaviy qarashlarni rivojlantirish bo‘yicha ilmiy asoslangan taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan.