Milliy pedagogik qadriyatlarning tarixiy taraqqiyoti va ularning sun’iy intellekt davridagi tarbiyaviy talqini (Pedagogika yo‘nalishi misolida) - Mirjalol Muzaffar-o‘g‘li O‘ktamov (Science and Education, 2026)
Ushbu maqola milliy pedagogik qadriyatlarning tarixiy rivojlanishi, shakllanishi va ularning bugungi kunda sun’iy intellekt texnologiyalari davrida tarbiyaviy talqinini o‘rganishga bag‘ishlangan. Tadqiqotning asosiy maqsadi milliy pedagogik an’analar va qadriyatlarning shakllanish jarayonini tahlil qilish, ularning zamonaviy axborot-kommunikatsiya vositalari va sun’iy intellekt bilan bog‘liq pedagogik yondashuvlarda qanday qo‘llanilishini aniqlashdir. Maqolada qadimiy davrdan boshlab xalq ta’limi va tarbiya tizimlarida shakllangan asosiy printsiplar va qadriyatlar tahlil qilinadi, o‘zbek, turkiy va Markaziy Osiyo mintaqasi pedagogik an’analari hamda ijtimoiy va madaniy omillar ta’siri ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, raqamli ta’lim, interaktiv o‘quv resurslari va sun’iy intellekt yordamida individualizatsiyalangan tarbiya jarayonlarida milliy qadriyatlarni integratsiyalash imkoniyatlari muhokama qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, milliy pedagogik qadriyatlar nafaqat tarixiy meros sifatida saqlanib qolmoqda, balki sun’iy intellekt vositalari yordamida ularni zamonaviy ta’lim jarayonlariga moslashtirish, tarbiyaviy faoliyatni samarali qilish va yosh avlodda milliy ongni rivojlantirish imkoniyatini yaratadi. Maqola pedagogik amaliyot va ilmiy-tadqiqot sohalarida milliy qadriyatlarni raqamli transformatsiya davrida qo‘llash bo‘yicha tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.