Pedagogik psixologiya va psixologiyani o‘qitish metodlarida raqamli avlod va psixologik himoya - Marjona Yoqubxo‘jayeva (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada raqamli avlod (Z va Alpha avlodlari) vakillarining psixologik-pedagogik xususiyatlari va ular duch keladigan raqamli muhitdagi psixologik tahdidlar nazariy hamda amaliy jihatdan tahlil qilinadi. M.Prensky, J.Twenge, S.Turkle, N.Carr, M.Spitzer va o‘zbek psixologlarining tadqiqotlari asosida raqamli mahalliylarning kognitiv, emotsional va neyropsixologik o‘zgarishlari yoritilgan. Kiberbullying, raqamli giyohvandlik, FOMO sindromi, diqqat buzilishi va onlayn xavfsizlik kabi muhim muammolar tasniflanadi. Tadqiqotda psixologik himoyaning ko‘p qatlamli tizimi - shaxsiy, oilaviy, maktab va jamiyat darajasidagi - ishlab chiqilgan hamda pedagogik psixologiya darslarida ushbu mavzuni o‘qitishning samarali metodlari taklif etilgan. Tadqiqot natijalari bo‘lajak amaliy psixologlar, maktab psixologlari va pedagoglarning kasbiy kompetentligini shakllantirishga xizmat qiladi.