Dunyodagi eng zamonaviy kutubxonalar va ularning interyer dizayn konsepsiyasini shakllantirishning asosiy tamoyillari - T.Sh.Safiyev; N.I.Xasanova (Science and Education, 2026)
Ushbu tezis G‘arbning yetakchi mamlakatlari (AQSh, Buyuk Britaniya, Germaniya) milliy va akademik kutubxonalaridagi raqamli transformatsiya jarayonlarini har tomonlama tahlil qilishga bag‘ishlangan. Ishda kutubxonalarning an’anaviy funksiyalardan elektron resurslarni boshqarish, raqamli xizmatlarni joriy etish va ma’lumotlarga ochiq kirishni ta’minlashga o‘tishidagi asosiy muammolar (masalan, mualliflik huquqi, mablag‘ yetishmasligi, texnologik infratuzilma) o‘rganiladi. Tadqiqotda institutsional hisobotlar, siyosat hujjatlari va xalqaro konferensiya materiallaridan foydalanilgan qiyosiy-tahliliy metodologiya qo‘llanilgan. Asosiy xulosalar shuni ko‘rsatadiki, G‘arb kutubxonalari sun’iy intellekt va blokcheyn kabi ilg‘or texnologiyalarni joriy etish orqali xizmat ko‘rsatish samaradorligini oshirib, axborotga ochiq kirish siyosatini kengaytirish orqali ilmiy aloqalarni mustahkamlashga intilmoqda. Natijalar kutubxonachilik sohasidagi mutaxassislar va ta’lim siyosatini ishlab chiquvchilar uchun raqamli davrda kutubxonalarni rivojlantirish strategiyalarini belgilashda muhim ahamiyatga ega.