Urganch shahar hududining seysmik va muhandislik-geologik sharoitlari - Maftuna Akbardjon-qizi Xadjibayeva (Science and Education, 2026)
Mazkur maqolada Urganch shahar hududining seysmik va muhandislik-geologik sharoitlari kompleks ravishda tahlil qilingan. Tadqiqot davomida hududning seysmik rayonlashtirilishi, ehtimoliy zilzila intensivligi hamda zilzila to‘lqinlarining tarqalish xususiyatlari o‘rganildi. Shuningdek, gruntlarning fizik-mexanik xossalari, yer osti suvlarining sathi va ularning bino hamda inshootlar barqarorligiga ta’siri baholandi. Hududdagi gruntlarning seysmik xatti-harakati va ularning dinamik yuklamalar ostidagi deformatsion holatlari ilmiy asosda yoritildi. Maqolada Urganch shahrida mavjud bino va inshootlar fondining konstruktiv holati, qurilish davrlari va amaldagi normativ hujjatlar talablari asosida umumiy tahlil amalga oshirildi. Mavjud binolarda uchraydigan asosiy konstruktiv kamchiliklar hamda ularning seysmik xavfsizlikka ta’siri ko‘rib chiqildi. Tadqiqot natijalari hududda yangi qurilish obyektlarini loyihalash, mavjud binolarni seysmik mustahkamlash va muhandislik-geologik baholash ishlarini takomillashtirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega.