Kimyo sanoatida texnologik mahsulotlar namligini ekspress aniqlashda Karl Fisher usulining ahamiyati - Eʼzoza Orifjon qizi Tuychiyeva; Zulayho Sherzod qizi Ochilova; Xurshida Rajabboyovna Kosimova (Science and Education, 2026)
Mazkur tadqiqot ishida kimyo sanoatida texnologik mahsulotlar tarkibidagi namlikni ekspress aniqlashda Karl Fisher titrlash usulining analitik ahamiyati, aniqlik darajasi hamda amaliy qo‘llanilish imkoniyatlari o‘rganildi. Kimyo sanoatida ishlab chiqariladigan ko‘plab mahsulotlarning fizik-kimyoviy xossalari, saqlanish barqarorligi va texnologik sifati ularning namlik miqdoriga bevosita bog‘liq bo‘lib, namlikni tezkor va yuqori aniqlikda aniqlash muhim analitik vazifalardan biri hisoblanadi. Tadqiqot davomida Karl Fisher reaktivi asosidagi volumetrik va kulonometrik titrlash usullarining ishlash prinsiplari, reaksion mexanizmi hamda turli texnologik namunalar tarkibidagi suv miqdorini aniqlashdagi samaradorligi tahlil qilindi. Ushbu usulning asosiy afzalliklari sifatida yuqori selektivlik, mikro miqdordagi namlikni aniqlash imkoniyati, qisqa tahlil vaqti hamda natijalarning yuqori takrorlanuvchanligi aniqlandi. Shuningdek, Karl Fisher usulining gravimetrik va termik namlik aniqlash usullariga nisbatan ustun jihatlari qiyosiy baholandi. Olingan natijalar Karl Fisher titrlash usuli kimyo sanoati mahsulotlari sifat nazoratida, texnologik jarayonlarni monitoring qilishda hamda mahsulotlarning standart talablariga mosligini baholashda samarali analitik usul ekanligini ko‘rsatdi.