Munavvar qori Abdurashidxonovning milliy maktab yaratish g‘oyasi - Diyoraxon Sardorbek-qizi Rustamova; Feruza Bonu Bahodirova; E’zozaxon Maxmudova; Ilmiy maslahatchi: M.Mirzakarimova (Science and Education, 2026)
Mazkur maqolada XX asr boshlarida Turkistonda jadidchilik harakatining yetakchi namoyandalaridan biri bo‘lgan Munavvar qori Abdurashidxonovning ilmiy-pedagogik qarashlari tahlil qilinadi. Unda mutafakkirning milliy maktab yaratish g‘oyasi, ta’lim mazmunini yangilash, darsliklar tuzishdagi yondashuvi, ilm va axloq masalasiga munosabati ilmiy manbalar asosida yoritiladi. Shuningdek, Munavvar qorining pedagogik faoliyati mustamlakachilik sharoitida shakllangan ijtimoiy-siyosiy muhit bilan bog‘liq holda tanqidiy nuqtayi nazardan baholanadi. Maqolada uning pedagogik merosining bugungi zamonaviy ta’lim tizimi uchun ahamiyati ham ochib beriladi.