Mirzo Ulug‘bekning jahon ilm-fan taraqqiyotidagi o‘rni - Rayyonaxon Qobiljon-qizi Erkinjonova; Gulsanamoy O‘ktamova; Ilmiy maslahatchi: M.Mirzakarimova (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada Mirzo Ulug‘bekning ma’rifatparvarlik faoliyati va ilm-fan rivojiga qo‘shgan ulkan hissasi tahlil qilinadi. Uning nafaqat hukmdor, balki yirik olim sifatida ham tarixda muhim o‘rin egallagani yoritib beriladi. Xususan, Samarqandda rasadxona barpo etib, astronomiya fanini rivojlantirishga katta hissa qo‘shgani bayon etiladi. Shuningdek, “Zij-i Sultoniy” asarining ilmiy ahamiyati va uning jahon ilm-fan taraqqiyotidagi o‘rni ochib beriladi. Maqolada Ulug‘bekning madrasalar qurdirib, ilm ahliga homiylik qilgani va ta’lim tizimini rivojlantirgani ta’kidlanadi. Uning ma’rifatparvarlik g‘oyalari yoshlarni ilmga undashga xizmat qilgani ko‘rsatib o‘tiladi. Xulosa sifatida Mirzo Ulug‘bekning ilmiy va ma’naviy merosi bugungi kunda ham o‘z ahamiyatini yo‘qotmaganligi qayd etiladi.