Mamlakatning yalpi ichki maxsuloti bilan sof milliy daromad o‘rtasidagi bog‘liqlikning statistik tahlili (Yaponiya davlati misolida) - Maftuna Abdullayeva; Fotima Anarbayeva; Azamat Saydullayev (Science and Education, 2025)
Ushbu tadqiqot Yaponiya davlatining 2000-2021 yillar oralig‘idagi yalpi ichki maxsulot va sof milliy daromad o‘rtasidagi statistic bog‘liqlikni statistic tahlil etadi. Bundan maqsad ikki asosiy makroiqtisoy indikatorlarining o‘zaro ta’sirini o‘rganishdir. Tahlil uchun stata dasturida Breusch-Pagan / Cook-Weisberg test, Shapiro-Wilk W test for normal data kabi testlar o‘tkazildi. Bunda natijalar Breusch-Pagan / Cook-Weisberg testi heteroskedastiklikning yo‘qligini tasdiqlagan (x2(1) = 0,01, p = 0,9212), bu qoldiqlar dispersiyasining barqarorligini ko‘rsatadi. Shapiro-Wilk testi esa qoldiqlarning normal taqsimlanmasligini aniqlagan (W = 0,880, p = 0,012). Regressiya natijalari sof milliy daromad va yalpi ichki maxsulot o‘rtasida kuchli ijobiy bog‘liqlikni ko‘rsatadi: sof milliy daromadning yalpi ichki maxsulotga elastikligi 0,98 bo‘lib, modelning R2 qiymati 0,99 ga yaqinlashgan, bu ikki indikatorning deyarli to‘liq mosligini tasdiqlaydi.