Kichik biznes savdosi uchun optimal reja ishlab chiquvchi algoritmni takomillashtirish - Abrorjon Maxamatsoliyevich Turg‘unov; Odilbek Muradim o‘g‘li Eliboyev (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada kichik biznes (SME) savdolarini optimallashtirish uchun mo‘ljallangan reja - ya’ni savdo prognozi, narx belgilash va inventar boshqaruvini integratsiyalovchi algoritmni takomillashtirish bo‘yicha yondashuv taklif etiladi. Taklif qilingan yondashuv tarixiy savdo ma’lumotlari uchun gibrid prognoz modeli (XGBoost + LSTM) va inventar/zakazni boshqarish uchun chance-constrained optimizatsiya + qisman mustahkamlik (robust) qoida hamda narx/aksiyalar parametrlarini optimallashtirish uchun bayesiy/kontekstli bandit elementlarini birlashtiradi. Eksperimental jihatdan taklif qilingan yechim an’anaviy ARIMA va oddiy qoidaviy strategiyalarga nisbatan prognoz aniqligini oshirish va ombor xarajatlarini kamaytirishda samarali ekanligi ko‘rsatiladi.