O‘zbek xalq cholg‘ularining tarixi, turlari va ularni o‘qitish metodikasini takomillashtirish - Navbahor Rajabovna Gadoyeva (Science and Education, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek xalq cholg‘ularining kelib chiqish tarixi, ularning turlari, ijro an’analari hamda ularni o‘qitish metodikasini takomillashtirish yo‘llari tahlil qilingan. Xalq cholg‘ularini o‘rganishning nazariy va amaliy asoslari, ta’lim jarayonida ularni o‘quvchilarga o‘rgatish uchun zarur pedagogik shart-sharoitlar va zamonaviy texnologiyalar yoritilgan. Cholg‘u ijrochiligini o‘qitishda innovatsion metodlar, milliy qadriyatlar va xalq ijodi bilan integratsiyalashgan yondashuvlar asosida metodik tizim ishlab chiqish taklif etiladi. O‘zbek xalqining boy madaniy merosi orasida musiqa san’ati alohida o‘rin tutadi. Ayniqsa, xalq cholg‘ulari milliy musiqa madaniyatining ildizi, xalq ruhining ovozidir.