Maktabgacha yoshdagi bolalarning musiqiy eshituvini rivojlantirish metodikasi - Sadoqat Sаmаtovnа Ashurova (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada maktabgacha ta’lim muassasalarida bolalarning musiqiy eshituvini rivojlantirishning nazariy asoslari va amaliy metodikasi tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida musiqiy eshituv tushunchasi, uning tuzilishi va komponentlari (tovush balandligi hissi, melodiya idroki, garmoniya sezgisi, tembr farqlash, modal his), musiqiy eshituvning fiziologik va psixologik mexanizmlari, yosh xususiyatlariga ko‘ra rivojlanish bosqichlari keng o‘rganilgan. Maqolada musiqiy eshituvni rivojlantirishning samarali metodlari: vokal-intonatsion mashqlar, solifejio elementlari, musiqiy-didaktik o‘yinlar, tembr va dinamika mashqlari, diagnostika va baholash usullari atroflicha yoritilgan. Tadqiqot natijalari asosida bolalarda musiqiy eshituvni tizimli rivojlantirish, individual yondashuvni ta’minlash bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.