O‘zbek xalq cholg‘ulari tizimida rubob cholg‘usining o‘rni va tarixiy taraqiyoti - Sherbek Shokirjon o‘g‘li Atoyev (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek xalq cholg‘ulari tizimida rubob cholg‘usining tutgan o‘rni, kelib chiqish tarixi, shakllanish bosqichlari va bugungi kungacha bo‘lgan rivojlanish jarayoni yoritiladi. Rubobning turli hududlarda shakllangan turlari, uning tuzilishi, ijro uslubi hamda boshqa torli cholg‘ular bilan o‘zaro bog‘liqligi ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada rubob cholg‘usining o‘zbek musiqa madaniyatidagi ahamiyati, milliy ansambl va orkestr tarkibidagi roli, shuningdek zamonaviy ijrochilikda tutgan o‘rni haqida ma’lumotlar berilgan. O‘zbek milliy musiqa an’analarida torli cholg‘ularning o‘rni alohida, ulardan biri - rubob bo’lib, kamroq tahlil qilingan bo‘lishiga qaramay, uning tarixiy rivoji va zamonaviy mazmuni muhim ahamiyatga ega.