Xorazm maqomlari asosida maktab o‘quvchilarida estetik didni rivojlantirishning metodik asoslari - O‘ktam San’atboy o‘g‘li San’atboev (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada Xorazm maqomlari asosida umumta’lim maktabi o‘quvchilarida estetik didni rivojlantirishning metodik asoslari tahlil qilinadi. Maqom san’ati tarkibidagi badiiy-mazmuniy qatlamlar, cholg‘u uslublari, ritmik va lad xususiyatlarining o‘quvchi shaxsini estetik tarbiyalashdagi o‘rni ilmiy manbalar asosida ochib beriladi. Tadqiqotda zamonaviy didaktik yondashuvlar, kompetensiyaviy ta’lim modeli, musiqiy idrokni rivojlantirish texnologiyalari hamda oʻquvchilar yosh xususiyatlariga mos metodik tavsiyalar taqdim etiladi. Shuningdek, maktab musiqa darslarida Xorazm maqomlaridan foydalanishning samaradorlik omillari, o‘quvchilarda milliy-estetik qadriyatlarni shakllantirishning pedagogik shart-sharoitlari tizimli yoritilgan.