Ko‘p o‘lchovli massivlarda belgilangan funksiyalar va ularni matematik tahlil nuqtai nazaridan o‘rganish - Gulbodom Oybek qizi Norqulova (Science and Education, 2025)
Maqolada ko‘p o‘lchovli massivlarda belgilangan funksiyalarning matematik tahlili, ularning struktura va funksional xususiyatlari, analitik va raqamli tahlil usullari, shuningdek, zamonaviy hisoblash algoritmlarida tutgan o‘rni chuqur yoritilgan. Ko‘p o‘lchovli massivlar murakkab ma’lumotlarni ifodalashda eng qulay matematik modellardan biri bo‘lib, ular tasvirlarni qayta ishlash, sun’iy intellekt, fizik modellashtirish, statistik tahlil, iqtisodiy prognozlash va matematik optimizatsiya kabi sohalarda keng qo‘llanadi. Maqolada massiv funksiyalarining differensiallanuvchanlik, uzluksizlik, konvekslik, spektral xususiyatlar, normativ tavsiflari kabi jihatlar ilmiy asosda bayon etiladi. Didaktik qismda ushbu murakkab mavzuni o‘qitishning samarali metodlari, bosqichli pedagogik yondashuvlar, vizual modellash va muammoli ta’limning afzalliklari ko‘rsatib beriladi.