O‘zbekistonda kambag‘allikni qisqartirish chora-tadbirlari - Abbos Komilovich Tuykulov (Science and Education, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekistonning amalga oshirilayotgan ijtimoiy-iqtisodiy o‘zgarishlar kontekstida kambag‘allikni qisqartirish bo‘yicha amalga oshirayotgan ko‘p qirrali strategiyalarini ko‘rib chiqadi. An’anaviy daromadga asoslangan ta’riflardan tashqariga chiqib, tahlil kambag‘allikni ta’lim, sog‘liqni saqlash, bandlik va ijtimoiy himoyadan cheklangan foydalanishning murakkab o‘zaro ta’siri sifatida ko‘rib chiqadi. Muhokama mamlakatda aholi bandligini ta’minlash, qishloqlarni rivojlantirish, ijtimoiy yordam tizimini isloh qilish va inklyuziv xizmatlar ko‘rsatish borasidagi sa’y-harakatlarga alohida e’tibor qaratilmoqda. Aholining ijtimoiy himoyaga muhtoj qatlamlarini, xususan, ayollar va qishloq aholisini milliy rivojlanish strategiyalariga integratsiyalashuviga alohida e’tibor qaratilmoqda. Shuningdek, institutsional islohotlar, xalqaro hamkorlik va moslashuvchan siyosatni ishlab chiqishning roli o‘rganiladi. Ushbu chora-tadbirlarni barqaror rivojlanishning keng doirasi doirasida baholash orqali maqola O‘zbekistonda kambag‘allikni bartaraf etish bo‘yicha samarali natijalarni shakllantirishda tenglik, barqarorlik va ishtirokchi boshqaruv muhimligini ta’kidlaydi.