Vokal musiqasining tabiati va nazariyasida sintez muammosi va tizimini tadqiq qilish - Shodiyona Azizovna Erkinova (Science and Education, 2025)
Vokal ijrochiligida vokal janri muhim o‘rinni egallaydi. Shu bilan birga, uzoq vaqt davomida uni ilmiy tushunish birinchi navbatda uning amaliy maqsadi bilan bog‘liq edi, ya’ni vokal janri o‘quv ishi sifatida qaraldi. Hozirgacha sof janr kategoriyasi sifatida “vokalis” tushunchasining mazmuni ochib berilmagan; kontsert faoliyati jarayonida badiiy hodisa sifatida ta’lim vokal va vokal janrining tuzilishi va semantikasi o‘rganilmagan. O‘zbek musiqashunosligida boshqa tadqiqot mavzulari bilan bog‘liq tarqoq ma’lumotlar mavjud bo‘lgan ta’lim vokalizatsiyasiga ustunlik beriladi. Ular orasida bel kanto sanʼati va uning italyan operasi va vokal ijrochiligining rivojlanishidagi oʻrnini oʻrganuvchi asarlarga ustuvor ahamiyat beriladi.