Buxorcha va mavrigi yo‘nalishlarida musiqiy improvizatsiyaning roli va ijrochilik san’ati - Jahongir Ismatovich Navro‘zov (Science and Education, 2025)
Ushbu maqola Buxorcha va Mavrigi musiqiy yo‘nalishlaridagi improvizatsiyaning roli va ijrochilik san’ati haqida so‘z yuritadi. Maqolada Buxorcha musiqasida maqom tizimi va improvizatsiyaning o‘rni, Mavrigi musiqasida esa o‘ziga xos ijro uslublari va uning improvisatsiyaga ta’siri tahlil etiladi. Musiqiy improvizatsiya nafaqat ijrochining texnik mahoratini, balki uning hissiy va estetik ijodini ham namoyon etadi. Improvizatsiya, musiqiy asarlarning jonli shakllanishi, ijrochilar o‘rtasida musiqiy dialog va hamkorlikni rivojlantirishda muhim rol o‘ynaydi. Maqola, shuningdek, improvizatsiyaning madaniy va tarbiyaviy ahamiyatini ham ko‘rib chiqadi.