Paxsa va xom gʻishtli uylar va binolarning zilzilabardoshligini taʼminlash tadbirlari - Iskandar Axmataliyevich Miralov (Science and Education, 2025)
Markaziy Osiyo davlatlari aholisi uchun eng arzon qurilish xomashyosi bu - loy. Aholining juda katta qismi yakka tartibda uylar va inshootlarni qurilishida asosan xom gʻishtdan va paxsadan foydalanadi va bu albatta namlikka chidamsiz, seysmik zaif qurilish materiali hisoblanadi. Lekin paxsa va xomgʻishtdan qurilgan bino inshootlarning zilzilabardoshligini oshirish mumkin. Buning uchun biz grunt materiallaridan toʻgʻri foydalanish qoidalarini oʻrganishimiz va aholi orasida keng targʻib qilishimiz lozim.