Aplastik anemiyasi bilan homiladorda kasallikning turli bosqichlarida boshqarish tajribasi - Feruza Khaydarovna Mamatkulova; Mohinur Tolibovna Shodiyeva; Nigora Shuxratovna Salomova (Science and Education, 2025)
Annottatsiya: Aplastik anemiya - gematopoetik ildiz hujayralarining buzilishi bo‘lib, uning natijasida gematopoetik o‘zak xujayralarining patologiyasi bo‘lib, unda suyak iligi gipoplaziyasi yoki aplaziyasi, 2 yoki undan ortiq hujayra avlodlari (eritrotsitlar, leykotsitlar va trombotsitlar) sitopeniyalari rivojlanadi. Klinik simptomlar anemiya, trombotsitopeniya (petexiya, qon ketish) yoki leykopeniya (infeksiya) rivojlanishidan kelib chiqadi. Tashxis suyak iligi biopsiyasi paytida periferik qonda pansitopeniya va suyak iligining gipotsellyulyarini aniqlashga asoslangan. Davolash odatda antitimotsitar globulini va siklosporin yoki suyak iligi transplantatsiyasi bilan immunosupressiyani o‘z ichiga oladi.