S va V virusli gepatitlarida jigar gemosiderozining surunkali kasalliklar anemiyasi markeri sifatida kelishi - Feruza Khaydarovna Mamatkulova; Jamshid Talat ug‘li To‘raqulov; Umidbek Sobirovich Ibragimov (Science and Education, 2025)
So‘nggi o‘n yilliklarda dunyoda ko‘plab mamlakatlarda surunkali diffuz kasalliklar bilan - jigar kasalligi, ayniqsa yoshlar orasida mehnat yoshida bemorlar sonining ko‘payishi tendensiyasi mavjud. So‘nggi o‘n yillikda virusli gepatit tarqalishi bo‘yicha Rossiya alohida o‘rinni egallaydi. Inyeksion giyohvand moddalarni iste’mol qiluvchilarning 80% gacha viruslar bilan kasallangan B, C, D yoki bir vaqtning o‘zida bir nechta aralash gepatit B + C, B + D dolzarb muammosi, turli xil klinik ko‘rinishlar namoyon bo‘lishi bilan tavsiflanadi va erta tashxis qo‘yishdagi qiyinchiliklar tug‘diradi, natijada SP terapiyasi va oldini olishda katta xatoliklarga yo‘l qo‘yiladi[11]. Faol o‘rganish yillari davomida quyidagilar aniqlandi: etiologiyaning ko‘plab asosiy savollari, patogenezi, tashxisni tekshirish, kurs va inson tanasining surunkali kasalliklarining natijalari. SJK ekanligi isbotlangan keng ko‘lamli ekstragepatik ko‘rinishlarning tez-tez rivojlanishi bilan tizimli patologiya ba’zan yetakchi rolga ega bo‘lishi mumkin [14]. Ekstragepatik ko‘rinishlar ko‘pincha nafaqat jigar ko‘rinishlarini maskalaydi, balki kasallikning prognozini ham aniqlashda qiyinchilik tug‘diradi[20]. Ko‘plab tadqiqotlar surunkali jigar kasalligining ekstragepatik ko‘rinishlarining chastotasi natijalari nashr etilgan tadqiqotlar yuqori ekanligini ko‘rsatmoqda.