Miyelin tizimidagi virus himoyachilari haqida - Komil Buronovich Xolikov (Science and Education, 2024)
Maqolada neyronlar deb ataladigan, murakkab, yuqori darajada bog'langan tarmoqni tashkil etuvchi va olingan ma'lumotni qayta ishlashga yordam berish uchun bir-biriga elektr signallarini yuboradigan inson miya hujayralariga e'tibor qaratilgan. Sensor yoki afferent asablar periferik retseptorlardan markaziy asab tizimida qo'zg'alishni paydo qiladi. Efferent (motor va avtonom) nerv tolalari bo'ylab markaziy asab tizimidan qo'zg'alish ijro etuvchi ish apparati hujayralariga yo'naltiriladi. Neyronlarning 3 ta asosiy turi mavjud: afferent, interneyron va efferent. Birlamchi afferent neyronlar sezgi a'zolarining retseptor hosilalarida paydo bo'ladigan signallarni idrok etadi va ularni markaziy asab tizimida yuboradi.