Qoraqalpoq baxshichiligi va jirav yo‘nalishida vokal san’atini rivojlantirish prinsiplari va pedagogika texnologiyalari - Gulbahar Baltabaevna Isaeva (Science and Education, 2024)
Maqolada baxshi va jirav kuylash sirlari hamda maktabda jirov va baxshi qo‘shiqlarini o‘rganishda qo‘llaniladigan pedagogik texnologiyalar ochib berilgan. Har qanday texnologiya u yoki bu darajada ilmiy g‘oyalar, qoidalar va nazariyalarni amaliyotga tatbiq etishga qaratilgan. Shuning uchun ta’lim texnologiyasi fan va amaliyot o‘rtasida oraliq o‘rinni egallaydi. Qoraqalpogʻistonda baxshi - baxsi deb ataladi. Oʻrta Osiyodagi turkiy xalqlar orasida xalq ogʻzaki ijodi ijrochisi, odatda bayramlarda chiqish qiladi. Baxshining ajralmas qismi dutor, uzun boʻyinli, ikki ichak yoki neylon torli, noksimon rezonatorli torli cholgʻu asbobi yoritib berilgan.