Online ta’lim berishda ped texnologiyalarning o‘rni va ahamiyati - Abdullayeva, Visola Sheraliyevna; Abdusamadova, Umida (Science and Education, 2024)
Zarur kompetensiyalarga ega inson salohiyatini shakllantirish faqat axborot jamiyati rivojlanishi uchun asos bo‘ladigan uzluksiz ta’limni joriy etish bilangina mumkin bo‘ladi. Shuning uchun elektron ta’lim mavjud. Bu bizga jadal kengayib borayotgan jahon ta’lim resurslaridan foydalanish orqali ta’lim sifatini oshirish imkonini beradi va tez o‘zgaruvchan ekologik sharoitlarga moslashish va ishlab chiqarishni modernizatsiya qilishga yordam beradi. Sinf ishlari hajmini qisqartirish, mustaqil amaliy ishlarni ko‘paytirish, masofaviy o‘qitish imkoniyatlari, virtual modellardan foydalanish o‘quv jarayonida yangi imkoniyatlar va o‘quv faoliyati uchun motivatsiyani ochib beradi. Ta’lim jamiyat taraqqiyotining sharti sifatida uning asosiy vazifalaridan biri bo‘lib qolmoqda. Ta’lim o‘zining ahamiyatiga ko‘ra, bilimlarni uzatish jarayoni sifatida rivojlanib, sezilarli o‘zgarishlarga duch kelmoqda. Elektron ta’lim so‘nggi paytlarda tez ommalashib bormoqda va turli darajadagi ta’lim muassasalarida joriy etilmoqda. Gadjet va Internetning mavjudligi o‘rganish istagi bilan birgalikda dunyoning istalgan nuqtasida kerakli bilimlarni olish imkonini beradi. Ushbu maqolada elektron ta’limning afzalliklari va kamchiliklari, uning imkoniyatlari va istiqbollari tahlil qilinadi. Mualliflar “Moodle” ni elektron ta’lim muhitida eng ommabop va keng tarqalganlardan biri deb hisoblashadi, u nafaqat universitetning asosiy o‘quv jarayonini qamrab olgan, balki universitetgacha va aspiranturani tashkil etish imkoniyatini ham taqdim etgan.