Tijоrаt bаnklаridа оnlаyn tоlоv tizimlаri tаxlili - Joxongirmirzo Jaloliddin-o‘g‘li Marufjonov (Science and Education, 2026)
Ushbu diplom ishida tijorat banklarida onlayn to‘lov tizimlarining rivojlanishi va ularning bank faoliyatidagi ahamiyati tahlil qilingan. Tadqiqot obyekti sifatida “Sanoat Qurilish Bank” ATB Andijon filiali tanlangan bo‘lib, undagi raqamli banking xizmatlari, onlayn to‘lov operatsiyalari va mijozlarga ko‘rsatilayotgan elektron xizmatlar o‘rganilgan. Ishda onlayn to‘lov tizimlarining nazariy asoslari, ularning turlari hamda zamonaviy bank tizimidagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, bankda amalga oshirilayotgan elektron to‘lovlar dinamikasi tahlil qilinib, ularning rivojlanish tendensiyalari aniqlangan. Tahlillar natijasida onlayn to‘lov tizimlarining kengayishi bank xizmatlari sifatini oshirishi, mijozlarga qulaylik yaratishi hamda operatsion xarajatlarni kamaytirishi aniqlangan. Shu bilan birga, tizimni yanada takomillashtirish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari tijorat banklarida raqamli to‘lov tizimlarini rivojlantirish va ularni samarali boshqarishda amaliy ahamiyatga ega.