Rangtasvirda kompozitsiya ishlashda ranglardan foydalanish texnologiyasi - Odinaxon Jobirxon-qizi Olimjanova (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada rangtasvir san’atida kompozitsiya ishlash jarayonida ranglardan foydalanish texnologiyasining nazariy, amaliy va metodik jihatlari ilmiy nuqtai nazardan tahlil etiladi. Rang inson estetik tafakkuriga, hissiy idrokiga va badiiy obraz yaratish mexanizmiga bevosita ta’sir ko‘rsatuvchi asosiy tasviriy vositalardan biri hisoblanadi. Rangtasvirda kompozitsion yechim yaratishda ranglarning psixologik ta’siri, koloristik uyg‘unlik, kontrast, nyuans, ton munosabatlari, yorug‘-soya qonuniyatlari hamda makon ifodalashdagi roli muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada ranglardan foydalanish texnologiyasi nafaqat tasviriy yechim yaratish vositasi, balki badiiy fikrlashni rivojlantirish, estetik didni shakllantirish va ijodiy kompetensiyalarni takomillashtirish vositasi sifatida talqin etiladi. Shuningdek, rangtasvir ta’limida rang bilan ishlashning pedagogik asoslari, metodik ketma-ketliklari hamda zamonaviy ta’lim texnologiyalari bilan uyg‘unligi yoritiladi.