Favqulodda vaziyatlar xavfi tug‘ilganda va sodir bo‘lganda aholini ko‘chirish tadbirlarini tashkillashtirish - Raxmatilla Ermatovich Nurmatov (Science and Education, 2026)
Mazkur maqolada favqulodda vaziyatlar yuzaga kelish xavfi mavjud bo‘lgan hamda ular sodir bo‘lgan sharoitlarda aholini xavfsiz hududlarga ko‘chirishni tashkil etish masalalari yoritilgan. Favqulodda vaziyatlar sharoitida aholini, moddiy va madaniy boyliklarni evakuatsiya qilishning mohiyati, turlari, usullari va uni tashkil etish tizimi tahlil qilingan. Shuningdek, evakuatsiya tadbirlarini amalga oshirish bosqichlari, boshqaruv organlari faoliyati hamda tashkilotlar o‘rtasidagi hamkorlik masalalari ko‘rib chiqilgan. Turli favqulodda vaziyatlarda, jumladan zilzila, suv toshqini, kimyoviy va radiatsion xavf yuzaga kelganda evakuatsiyaning o‘ziga xos jihatlari yoritilgan.