Bolalarga nisbatan zo‘ravonlikning psixologik jihatlari: sabablari, oqibatlari va profilaktika yo‘llari - Gulshoda Abdullayevna Saddinova; Gulnora Xayitboyevna Abdullayeva; Shoira Ibragimovna Qalandarova; Gulnoz Boltaboyevna O‘rinova; Iroda Matkarimovna Ischanova; Oydin Rashid-qizi Ashirova (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada bolalarga nisbatan zo‘ravonlikning psixologik jihatlari, uning turlari, kelib chiqish sabablari, bolaning ruhiy va jismoniy rivojlanishiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri hamda profilaktika choralariga doir ilmiy tahlil amalga oshirilgan. Tadqiqot psixologiya, kriminologiya va ijtimoiy fanlar kesimida ko‘rib chiqilgan bo‘lib, turli davlatlar olimlari tomonidan o‘tkazilgan empirik tadqiqotlar natijalari tahlil etilgan. Maqolada zo‘ravonlik qurboni bo‘lgan bolalarda kuzatiladigan psixologik belgilar, travma reaktsiyalari, uzoq muddatli oqibatlar va ruhiy salomatlikka yetkazgan zararlari batafsil yoritilgan. Profilaktika va muolaja yondashuvlari, shu jumladan kognitiv-xulq-atvor terapiyasi, oila va maktab muhitining roli ham ko‘rib chiqilgan.