Tarbiya psixologiyasi: maqsadi, vositalari va metodlari - Dilnoza Muzaffarjon-qizi Shokirova; Dilafruz Dadamirzayevna Oribboyeva (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada tarbiya psixologiyasining mohiyati, maqsadlari, psixologik vositalari va pedagogik metodlari ilmiy jihatdan tahlil etilgan. Tarbiya jarayonining murakkab psixologik tuzilishi, uning oila, maktab va ijtimoiy muhit bilan o‘zaro aloqasi o‘rganilgan. O‘zbekistonning milliy ta’lim islohotlari, xususan, Prezident farmonlari asosida shakllangan zamonaviy tarbiya konsepsiyasi tahlil qilingan. Rag‘batlantirish, namuna, suhbat, mashq va kuzatish metodlarining psixologik samaradorligi ko‘rsatilgan. Maqola o‘zbek pedagog va psixolog olimlari - M. G‘oziyev, E. G‘oziyev, B. Qodirov va boshqalar ilmiy merosiga tayanadi. Axloqiy sifatlarni shakllantirish, milliy qadriyatlar hamda zamonaviy interfaol yondashuvlarning tarbiyaviy roli amaliy misollar orqali yoritilgan.