Bino va inshootlarning zilzilaga moyilligini bashorat qilish usullari - Maftuna Akbardjon-qizi Xadjibayeva; Gulasal Berdiboy-qizi Bobojonova; Shahzodbek Rashid-o‘g‘li Bekchanov (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada binolarning zilzilaga moyilligini baholashning nazariy asoslari, seysmik barqarorlik tushunchasi, zilzilaga zaiflik ko’rsatkichlari hamda chegaraviy holatlar bo’yicha baholash usullari yoritilgan. Shuningdek, binolarni tezkor baholash va tasniflash usullari, jumladan vizual tekshiruv (Rapid Visual Screening), ball tizimi asosida baholash va xavf darajasiga ko’ra guruhlash masalalari ko’rib chiqilgan. Maqolada kompyuter modellashtirish va hisoblash asosida bashorat qilish, hisoblash sxemalarini tuzish, ETABS hamda SAP2000 dasturlarida modellashtirish, natijalarni tahlil qilish va baholash bo’yicha ma’lumotlar keltirilgan.