Turli konsentratsiyadagi atsetamiprid eritmalarining o‘simlik zararkunandalariga ta’sir samaradorligi - Diyora Utamurod qizi Ergasheva; Lobar Ikromjon qizi Sayilboyeva; Eldor Safariddinovich Xusanov (Science and Education, 2026)
Mazkur tadqiqot ishida atsetamiprid asosidagi insektitsid eritmalarining turli konsentratsiyalarda o‘simlik zararkunandalariga ta’sir samaradorligi o‘rganildi. Qishloq xo‘jaligi ekinlarida uchraydigan shiracha, oqkanot va boshqa so‘ruvchi zararkunandalar o‘simliklarning o‘sishi, fotosintez jarayoni hamda hosildorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatishi sababli ularga qarshi samarali kimyoviy himoya vositalarini qo‘llash muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot davomida atsetamipridning turli konsentratsiyadagi eritmalari tayyorlanib, ularning zararkunandalar mortalitetiga, ta’sir tezligiga hamda biologik samaradorligiga ta’siri laboratoriya va vegetatsion sharoitlarda tahlil qilindi. Olingan natijalar atsetamiprid konsentratsiyasi ortishi bilan insektitsid faollikning ham ortishini ko‘rsatdi. Ayniqsa, optimal konsentratsiyalarda preparatning yuqori biologik samaradorlikka ega ekanligi, zararkunandalar nerv tizimiga tez ta’sir qilishi hamda qisqa vaqt ichida ularning faoliyatini to‘xtatishi aniqlandi. Shuningdek, preparatning o‘simlik barg yuzasida saqlanish xususiyatlari va himoya davomiyligi baholandi. Tadqiqot natijalari atsetamipridning zamonaviy Agrokimyo tizimida samarali insektitsid vositalardan biri ekanligini hamda o‘simlik zararkunandalariga qarshi kurashishda yuqori amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatdi.