Ikkinchi tartibli chiziqli differensial tenglamaga qo‘yilgan chegaraviy masalalar - Muattar Ilhom-qizi Qodirova; Yulduz Shovkat-qizi Rovshanova; Feruza Jo‘rayeva (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada ikkinchi tartibli chiziqli differensial tenglamaga qo‘yilgan chegaraviy masalalar nazariy jihatdan o‘rganilgan. Koshi masalasidan farqli o‘laroq, chegaraviy masalalar berilgan ikki nuqtadan o‘tuvchi integral chiziq topish bilan bog‘liqdir. Maqolada bir jinsli va bir jinsli bo‘lmagan chegaraviy masalalar, ularning yechimga egaligi, yagonaligi va mavjudligi shartlari batafsil yoritilgan. Bundan tashqari, Kroneker-Kapelli teoremasiga asoslanib, chegaraviy masalalar yechimining mavjudligi uchun zarur va yetarli shartlar keltirilgan. Maqolada mavzuning nazariy asoslari 2.15.1-teorema va 2.15.2-teorema orqali isbotlangan. Hamda 2.15.1-misol yordamida nazariy bilimlar amaliy jihatdan mustahkamlangan. Yuqorida keltirilgan natijalar differensial tenglamalar nazariyasida muhim o‘rin tutadi va amaliy masalalarni yechishda keng qo‘llaniladi.