Kulolchilik buyumlari orqali O‘zbekistonning madaniy merosini ifodalash - Komoliddin Faxriddin-o‘g‘li Dominjonov; Dilafruz Qo‘chqorali-qizi Saydullayeva (Science and Education, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada O‘zbekiston hududida shakllangan kulolchilik an’analari milliy madaniy merosning muhim tarkibiy qismi sifatida kompleks tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi kulolchilik buyumlarining tarixiy evolyutsiyasi, badiiy-kompozitsion xususiyatlari, ramziy-semantik mazmuni hamda hududiy maktablarining o‘ziga xos jihatlarini aniqlash orqali ularning milliy identitetni shakllantirish va saqlashdagi rolini asoslab berishdan iborat. Tadqiqotda tarixiy-qiyosiy, tizimli-tahliliy, san’atshunoslik va madaniyatshunoslik metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, kulolchilik buyumlari nafaqat utilitar vazifani bajaruvchi maishiy predmet, balki xalqning estetik tafakkuri, dunyoqarashi va tarixiy xotirasini ifodalovchi moddiy-madaniy fenomen hisoblanadi. Xususan, Rishton, G‘ijduvon, Xiva va Samarqand kulollik maktablari misolida hududiy uslublarning madaniy kod sifatidagi ahamiyati ilmiy jihatdan asoslandi. Tadqiqot xulosalariga ko‘ra, kulolchilik san’ati O‘zbekistonning nomoddiy va moddiy madaniy merosini integrativ tarzda mujassamlashtirgan holda milliy o‘zlikni mustahkamlovchi omil sifatida namoyon bo‘ladi.