Koordinatalar tekisligida uchburchak yuzi: determinant usuli afzalliklari - O.U.Pulatov; D.A.Choriyeva (Science and Education, 2026)
Ushbu maqolada analitik geometriyaning poydevori hisoblangan tekislikda koordinatalar sistemasi va uning geometrik ob’ektlarni tadqiq qilishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Ishning asosiy mazmuni Dekart koordinatalari hamda affin koordinatalar sistemasining o‘zaro bog‘liqligini ko‘rsatish, nuqtaning tekislikdagi o‘rnini abssissa va ordinata o‘qlari orqali aniq ifodalashga qaratilgan. Maqolada metrik munosabatlar, xususan, ikki nuqta orasidagi masofa formulasi va kesmani berilgan nisbatda bo‘lish usullari keltirib o‘tilgan. Shuningdek, reper tushunchasi orqali tekislikdagi har qanday nuqtaning analitik ifodasini qurish hamda murakkab planimetrik masalalarni sodda hisoblashlar orqali yechish metodikasi bayon etilgan..