Ta’limda gender stereotiplari va ularni yengish usullari - Shahlo Shuxratjon qizi Rustamova; Ilmiy rahbar: Dilafruz Oribboyeva (Science and Education, 2025)
Ushbu maqola ta’lim tizimida mavjud bo‘lgan gender stereotiplari va ularni yengish usullarini yoritadi. Unda ta’lim jarayonida qiz va o‘g‘il o‘quvchilarga nisbatan shakllanadigan stereotiplar, ularning fan tanlashiga va o‘z qobiliyatlariga bo‘lgan ishonchiga ta’siri muhokama qilinadi. Shuningdek, maqolada STEM (ilm-fan, texnologiya, muhandislik, matematika) sohalarida qizlarning ishtiroki, ota-ona va o‘qituvchilarning roli, jamiyatdagi madaniy va ijtimoiy omillar, ta’lim dasturlaridagi gender masalalari kabi jihatlar tahlil qilinadi. Maqola gender stereotiplarini yengishning samarali usullari, jumladan mentorlik va rol modellarning qo‘llanilishi, ta’lim tizimida gender tengligini targ‘ib qiluvchi dasturlar, media va o‘qituvchilar malakasini oshirish choralari kabi masalalarga e’tibor qaratadi. Ushbu yondashuv orqali maqola ta’limda gender tengligini mustahkamlash va o‘quvchilarning imkoniyatlarini kengaytirish masalalarini yoritadi.