Sut tishlarini vital amputatsiya usulida davolash asoratlari - Shohista Baxtiyor qizi Razzoqova; Kamola Ulug‘bek qizi Toshpo‘latova (Science and Education, 2025)
Mazkur ilmiy maqola sut tishlarini vital amputatsiya (pulpotomiya) usulida davolash jarayonida uchraydigan asoratlarni chuqur ilmiy-tahliliy asosda yoritishga bag‘ishlangan. Sut tishlari pulpasi kasalliklarini davolashda vital amputatsiya biologik jihatdan eng maqbul usullardan biri bo‘lib, uning asosiy maqsadi ildiz pulpasi hayotiyligini saqlab qolish, tishning fiziologik rezorbsiyasini buzmaslik hamda doimiy tish kurtagiga salbiy ta’sir ko‘rsatmaslikdan iborat. Maqolada vital amputatsiya usulining patofiziologik asoslari, klinik qo‘llash ko‘rsatmalari, zamonaviy biomateriallar, davolash bosqichlari, shuningdek, klinik, rentgenologik va biologik asoratlar tizimli ravishda tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, diagnostik xatolar, davolash protokoliga rioya qilmaslik va noto‘g‘ri material tanlovi asoratlar rivojlanishining asosiy sabablaridan hisoblanadi. Ushbu maqola bolalar stomatologlari, magistrantlar va ilmiy xodimlar uchun amaliy va nazariy ahamiyatga ega.