Dutor tarixi va sinfi haqida - Bahora Zayniddin qizi Farmonova (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek xalqining eng qadimiy va mashhur torli cholg‘usi - dutorning kelib chiqish tarixi, shakllanish bosqichlari, ijrochilik maktablari hamda uni o‘qitish metodikasi chuqur tahlil etiladi. Dutor darslarini samarali tashkil etish, o‘quvchilarda ijrochilik malakasini shakllantirish va milliy qadriyatlarga hurmatni kuchaytirishning zamonaviy metod va pedagogik texnologiyalari yoritilgan. Tadqiqotda milliy cholg‘u madaniyatining tarbiyaviy, estetik va ijodiy ahamiyati ham asoslab beriladi. O‘zbek xalqi musiqiy madaniyatining ajralmas qismi bo‘lgan dutor asrlar davomida xalqimizning ruhiy holatini, orzu-umidini, muhabbatini va turmush tarzini aks ettirib kelgan. Dutor nafaqat cholg‘u, balki millat ruhining timsolidir.