Kichik yoshdagi bolalarda musiqiy xotirani rivojlantirishning metodik asoslari - Madina Zokirovna Islimova (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada kichik yoshdagi bolalarda musiqiy xotira va uning rivojlanish xususiyatlari tahlil qilingan. Musiqiy xotira - bu musiqiy materiallarni eslab qolish, saqlash va kerak vaqtida qayta tiklay olish qobiliyatidir. Maqolada 3-7 yoshli bolalarda musiqiy xotirani rivojlantirishning ilmiy-pedagogik asoslari, psixologik mexanizmlari va amaliy metodlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, musiqiy xotira bolaning umumiy intellektual rivojlanishi, nutq qobiliyati va ijodiy qobiliyatlari bilan chambarchas bog‘liq. Maqolada musiqiy xotirani rivojlantirish uchun qo‘shiq kuylash, musiqa tinglash, musiqiy-ritimik harakatlar va musiqiy o‘yinlardan foydalanishning samarali usullari tavsiya etilgan. Shuningdek, ota-onalar va tarbiyachilar uchun amaliy tavsiyalar berilgan.