Tovarlar barqarorligiga tashish va saqlash sharoitlarining kimyoviy hamda ekologik ta’siri - I.E.Uzoqov; A.A.Sayfiddinov (Science and Education, 2025)
Shbu maqolada tovarlarning saqlanish sharoitlari va ularning kimyoviy barqarorligi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik tahlil qilinadi. Mahsulot tarkibida yuz beradigan asosiy kimyoviy buzilish mexanizmlari - oksidlanish, gidroliz, fotodegradatsiya, mikrobiologik o‘zgarishlar - saqlash muhitining (harorat, namlik, yorug‘lik, atmosfera) ta’sirida qanday kechishi bayon etilgan. Turli tovar toifalari (oziq-ovqat, farmatsevtik preparatlar, polimer mahsulotlar) misolida saqlash sharoitlari o‘zgarganda mahsulot sifati, xavfsizligi va foydalanish muddati qanday ta’sirlanishi ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, maqolada zamonaviy saqlash texnologiyalari, monitoring usullari va optimal qadoqlash vositalarining roliga e’tibor qaratiladi. Ilmiy manbalar va eksperimental natijalar asosida tavsiyalar berilgan.