Oʻzbek adabiyotida ayollarning roʻli - Dilnoza Ulugʻbek qizi Baratova (Science and Education, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotida ayol obrazlari va ularning ijtimoiy-madaniy hayotdagi o‘rni tahlil etiladi. Ayollar adabiyotimizda faqat badiiy qahramon sifatida emas, balki ijodkor sifatida ham muhim o‘rin tutgani ko‘rsatib beriladi. Annotatsiyada jadid davri ayol obrazlaridan tortib, zamonaviy o‘zbek ayol ijodkorlarining adabiy jarayondagi faolligigacha bo‘lgan davrlar qamrab olingan. Shuningdek, ayol qahramonlarning erkinlik, ma’rifat, mehr va sabr timsoli sifatidagi o‘rni misollar asosida ochib beriladi. Maqola o‘zbek adabiyotida gender masalalarining aks etishini ham tahlil qilib, yosh tadqiqotchilar uchun asos bo‘la oladi. Kalit soʻzlar: O‘zbek adabiyoti, ayol obrazi, jadid adabiyoti, gender masalasi, ayol ijodkorlar, ijtimoiy-ma’naviy hayot, erkinlik