Yosh fiziologiyasida energiya almashinuvi: metabolizm regulyatsiyasi va adaptatsion javoblar - Moxlaroyim Jaloliddin qizi Madaminova; Havohon Nurmuhammadova; Mohlaroy To‘lqinboyeva; Ilmiy rahbar: Rano Amanullayevna Aliyeva (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada yosh organizmlarda energiya almashinuvining fiziologik asoslari, metabolik jarayonlarning regulyatsiyasi va organizmning turli tashqi omillarga adaptatsion javoblari tahlil qilingan. Asosiy e’tibor bolalik va o‘smirlik davrida organizmdagi o‘zgarishlar, gormonlar va fermentlar orqali energiya iste’moli va saqlanishiga qaratilgan. Shuningdek, stress, jismoniy faollik, iqlim va ovqatlanish omillarining metabolizmga ta’siri o‘rganilgan.