Sharq va G‘arb san’atining uyg‘nligida Buxoro musiqasining o‘rni - Madina Zokirovna Islomova (Science and Education, 2025)
Sharq va G‘arb madaniyatlari o‘rtasidagi aloqalar tarixan uzoq va murakkab jarayonlarda shakllangan. Musiqa esa bu ikki dunyo tamaddunini bog‘lovchi eng nafis ko‘priklardan biridir. Ayniqsa, Markaziy Osiyo hududida, xususan Buxoroda bu uyg‘unlik yaqqol namoyon bo‘lgan. Buxoro musiqasi - bu Sharq va G‘arb madaniyatlari orasidagi tabiiy ko‘prikdir. Uning o‘ziga xosligi, murakkabligi va go‘zalligi turli madaniy qatlamlarni birlashtirib, insoniyatning umumiy san’at merosiga muhim hissa qo‘shmoqda. Bugungi kunda ham bu musiqiy an’analarni asrab-avaylash va zamonaviy ruhda davom ettirish - san’atning xalqaro uyg‘unligiga xizmat qiluvchi muhim omillardan biridir.