Sharq va G‘arb san’atining bir - biriga o‘xshashligi va farqi, o‘zaro musiqiy - nazariy bilimlar almashinuvi - Dilshodjon Doniyor o‘g‘li Davronov (Science and Education, 2025)
Ushbu maqolada Sharq va G‘arb san’atining o‘xshash va farqli jihatlari, shuningdek, musiqiy-nazariy bilimlar almashinuvi haqida so‘z yuritiladi. Sharq va G‘arb san’ati asrlar davomida o‘ziga xos tarzda shakllangan bo‘lib, ularning musiqiy yo‘nalishlari ham o‘ziga xos xususiyatlarga ega. Biroq, madaniyatlararo aloqalar tufayli Sharq va G‘arb musiqasi o‘zaro ta’sir ko‘rsatib, bir-biridan foydali jihatlarni olgan. Sharq va G‘arb san’ati o‘ziga xos xususiyatlarga ega bo‘lishiga qaramay, ularning musiqiy an’analari o‘zaro ta’sir etib kelgan. Musiqiy-nazariy bilimlarning almashinuvi madaniy uyg‘unlikka olib kelib, turli millatlar musiqasining boyishiga sabab bo‘lmoqda. Kelajakda ham bu jarayon davom etishi va yanada yangi musiqiy shakllarning yuzaga kelishiga xizmat qilishi shubhasizdir.