Shifoxona amaliyotida trombotsitopeniyaning maxsus shakllari o‘rganish - Feruza Khaydarovna Mamatkulova; Durdona Muzaffar qizi Boboqulova; Sevinch Farmonboy qizi Ergasheva (Science and Education, 2025)
Ko‘p tarmoqli shoshilinch shifoxonalar amaliyoti klinitsistlarning trombotsitlar konsentratlarini (TK) transfuziyasi bilan bemorlarda trombotsitopeniyani imkon qadar tezroq qoplash istagi bilan tavsiflanadi. Biroq, trombotsitopeniyaning bir qator shakllarida trombokonsentrat transfuziyasi samarasiz (immun trombotsitopeniya), keraksiz (EDTA bilan bog‘liq trombotsitopeniya) va xavfli (geparin keltirib chiqaradigan trombotsitopeniya, trombotik mikroangiopatiyalar) bo‘ladi. Mavjud tavsiyalarga ko‘ra, aniqlangan kasallik yoki patologik holat bilan izohlanmagan trombotsitlar darajasining har qanday pasayishi tekshiruv va differensial tashxisni talab qiladi [Lin J., 2015; Harrison P., 2001].