Dinamik sistemalar, ularning tasnifi va qo‘llanilish sohalari - Kibriyo Rustamovna Qahorova (Science and Education, 2025)
Dinamik sistemalar - bu haqiqiy obektlar, jarayonlar yoki hodisalarning matematik modeli boʻlib, maʻlum bir jarayonning hatti - harakatini bir holatdan ikkinchisiga oʻtish ketma - ketligini tasvirlaydi. Dinamik sistemalar asosan fizika, biologiya, iqtisod, raqamli modellashtirish, muhandislik, astronomiya sohalaridagi dolzarb masalalarni yechishda keng qo‘llaniladi. Ushbu maqolada dinamik sistemalarning umumiy ko‘rinishi berilgan bo‘lib, uning dunyo bo‘ylab va O‘zbekistondagi qo‘llanish sohalariga alohida e’tibor qaratilgan. Maqola yurtimizda operatsion samaradorlikni oshirish va barqaror rivojlanishni ta’minlashda dinamik sistemalarning imkoniyatlarini ko‘rsatib beradi.