Нафас олиш тизими силининг ёшга доир кечиш хусусиятлари - Алламуродов, Жахонгир Уролович; Эшмуродов, Шерзод Шавкатович; Махманазаров, Ағзам Анвар ўғли (Science and Education, 2024)
Нафас олиш тизими силии бўйича СамВФваПМ бўлимларида стационар даволанаётган ёш ва ўсмир беморларни текшириш натижаларининг қиёсий таҳлили келтирилган. Ушбу тоифадаги беморлар орасида сил касаллиги шакллари, клиник кўриниш, клиник ва лаборатория маълумотлари тўғрисида статистик маълумотлар олинган. Ўсмирлардаги сил касаллиги кўпинча профилактик текширувлар ва мулоқот сабабли текширувлар пайтида, катталар орасида еса тиббий ёрдамга мурожаат қилишда аниқланади. Ўсмирлар учун бир томонлама чекланган жараёнлар ёки кичик каверналар билан, сил микобактериясини ажратмасдан кечиш кўпроқ характерлидир. Катталарда сил касаллиги кўпинча ўпка белгилари, интоксикация, асоратлар билан бирга келади. Сил касаллиги билан оғриган беморларни ўз вақтида фаол аниқлаш учун умумий даволаш тармоғи босқичида ушбу ёш контингентлари билан ишлашда белгиланган хусусиятларни ҳисобга олиш тавсия этилади.