Generallashgan parodontit va uning tarqalishi sabablari - Razzoqova, Shohista Baxtiyorovna (Science and Education, 2024)
Dunyoda parodont kasalliklarining tarqalganlik muammosi hozirgacha dolzarb boʻlib qolmoqda. Parodontning surunkali yalligʻlanish kasalliklari koʻp yuz yilliklardan buyon ma’lum. Surunkali yalligʻlanish kasalliklarining jadallashuviga parodont toʻqimalarida yalligʻlanish jarayonlarini uzoq vaqt davomida chaqiruvchi va qoʻllab-quvvatlovchi mahalliy va umumiy xarakterdagi turli omillar olib keladi. Parodontda surunkali yalligʻlanish kasalliklari tuzilmasida birinchi oʻrin surunkali generallashgan parodontitga tegishli boʻlib hisoblanadi.